Velkomen til Nynorsk Wikipedia
– eit fritt oppslagsverk som alle kan redigera.
I dag er det 1. februar 2021
Nynorsk Wikipedia har no 157 023 artiklar


Utvald artikkel veke 5

Tongariro nasjonalpark er den eldste nasjonalparken på New Zealand, og ligg sentralt på Nordøya. Han var den sjette nasjonalparken som vart oppretta i verda. Nasjonalparken har fått status av UNESCO som blanda kulturell og naturmessig verdsarvstad.

Dei aktive vulkanfjella Ruapehu, Ngauruhoe og Tongariro ligg sentralt i parken. Maoriane har ei rekkje religiøse stadar innanfor parkområdet, og fjelltoppane i Tongariro, inkludert Ngauruhoe og Ruapehu, er tapu (heilage). Parken omfattar fleire busetnader langs grensene sine, mellom desse er Ohakune, Waiouru, Horopito, Pokaka, Erua, National Park Village og Turangi. Les meir 

Førre tre vekene:

Johnny WinterEmmylou HarrisSlangehalsar


Dagens skandinaviske artikkel

Peer Gynt, opus 28 av Harald Sæverud er scenemusikk som Sæverud komponerte til en oppsetning av Henrik Ibsens skuespill Peer Gynt på Det Norske Teatret i 1948. Musikken ble komponert i 1947 på oppdrag fra teatersjef Hans Jacob Nilsen, som også hadde regien og spilte tittelrollen i oppsetningen. Sæverud benyttet seg av folkloristiske elementer for å parodiere heller enn idealisere folkloren. Sæveruds musikk til Peer Gynt hører til blant hans viktigste og mest kjente komposisjoner. Les mer her.

Systerprojekt
Commons
Felles medialager
Wikinytt
Frie nyhende
Wiktionary
Ordbok og synonymordbok
Wikifrasar
Frie sitat
Wikibøker
Frie bøker
Wikikjelda
Frie kjeldetekstar
Wikispecies
Artskart
Wikiversity
Frie læremiddel
Meta-Wiki
Wikimedia
Wikidata
Fri kunnskapsbase
Wikivoyage
Fri reisehandbok
Dagen i dag
Visste du at …
... «Firkantfolket» i ei Donald Duck-forteljing bur i Andesfjella og snakkar nynorsk med vossadialekt?
... Lambertbreen i Antarktis er den største isbreen i verda med ei lengd på 400 km og ei breidd på 100 km?
... luxembourgsk geografi, trass i storleiken på landet, er variert og inneheld viktige verneområde?
... Don Juan Pond i Antarktis er den saltaste innsjøen i verda med eit saltinnhald på 40 %, som gjer at han sjølv i temperaturar ned mot -50 ºC ikkje frys til is?
... løynspråket månsing mellom anna har lånord frå romani rakripa, rodi, jenisch og samisk?
Tilfeldige fakta frå nokre av artiklane våre
Temasider


Geografi · Historie · Kultur · Matematikk · Samfunn · Teknologi · Vitskap · Fleire...

Om Wikipedia
Wikipedia er det største prosjektet til stiftinga Wikimedia. Oppslagsverket er fritt til å bruka her og elles. Det baserer seg i stor grad på dugnad, både når det gjeld skriving og retting, og du er velkommen til å delta. To av utgåvene er på norsk; denne nynorske wikipediaen og Wikipedia på bokmål og riksmål med meir enn 545 000 artiklar. Wikipedia finst også på nordsamisk. Wikipedia er støtta av gåver frå brukarane sine, og me tek gjerne imot bidrag.

Grunnprinsipp Spørsmål og svar Hjelp Skriva Endra Arbeidskontoret Samfunnshuset Kontakt

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.