Welkom op Wikipedia
De vrije encyclopedie
Aantal artikelen: 2.047.438
Aantal actieve gebruikers: 4.633
Portaal van de week: Zuid-Afrika
Biologie Geschiedenis Kunst & Cultuur Landen & Volken Mens & Maatschappij Wetenschap & Technologie Politiek Religie Sport Taal

Uitgelicht

Elisabeth in Beieren

Elisabeth Amalie Eugenie in Beieren (München, 24 december 1837 – Genève, 10 september 1898) was hertogin in Beieren en prinses van Beieren uit het huis Wittelsbach en later, door haar huwelijk met keizer Frans Jozef I, keizerin van Oostenrijk en vanaf 8 juni 1867 tevens koningin van Hongarije. Ze is algemeen bekend onder haar bijnaam Sisi, zoals haar familie haar noemde. Met deze naam ondertekende ze ook haar brieven naar intimi.

In de titel van de losjes op haar leven gebaseerde filmtrilogie en animatieserie werd de bijnaam als Sissi geschreven, waardoor ook die naam wijdverbreid is. Elisabeth was de tweede dochter van hertog Maximiliaan Jozef in Beieren en prinses Ludovika, dochter van koning Maximiliaan I Jozef van Beieren. Met haar zeven broers en zussen had ze een gelukkige kindertijd in het Hertog Maxpaleis aan de Ludwigstrasse nr. 8 in München. De hertogelijke familie had ook een zomerkasteeltje, Schloß Possenhofen, in Possenhofen aan de Starnberger See. (Lees verder)

Etalage

Over Wikipedia

Wikipedia is een online encyclopedie die ernaar streeft inhoud te bieden die vrij herbruikbaar, objectief en verifieerbaar is. Het project is gebouwd op vijf zuilen. De Nederlandstalige versie startte op 19 juni 2001 en is, gemeten naar het aantal lemma's, met meer dan 2 miljoen artikelen de op vijf na grootste taalversie.

Iedereen kan direct online inhoud publiceren, met inachtneming van de basisregels zoals die met betrekking tot de neutraliteit van de inhoud. Er zijn veel hulppagina's beschikbaar. Er is ook een snelcursus voor nieuwe gebruikers, onder meer over het creëren of het bewerken van een artikel. Dingen uitproberen kan in de zandbak en zijn er toch nog vragen, dan kunnen die gesteld worden bij de helpdesk.

Wist je dat ...

Afbeelding

Japanse makaak (Macaca fuscata)

Actueel

Tweede Kamerverkiezingen in Nederland

De Tweede Kamerverkiezingen zijn de reguliere Nederlandse verkiezingen voor de Tweede Kamer der Staten-Generaal, die voor 17 maart 2021 zijn gepland. De verkiezingen zijn een gevolg van het aflopen van de zittingstermijn van de Tweede Kamer die gekozen werd bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. (Lees verder)

Recent overleden

4 mrt Bhaskar Menon (83), Indiaas muziekmanager
3 mrt Jeroen van Merwijk (65), Nederlands cabaretier
2 mrt Bunny Livingston (73), Jamaicaans reggaeartiest
2 mrt Chris Barber (90), Brits jazztrombonist
1 mrt Ferdinand Ghesquière (88), Belgisch politicus

In het nieuws

3 mrt Tientallen doden in Myanmar
In verschillende steden in Myanmar vallen bij elkaar zeker 38 doden tijdens demonstraties tegens de machtsovername door het leger begin vorige maand. Het is de bloedigste dag sinds het begin van de protesten.
26 feb Amerikaanse luchtaanval in Syrië
De Verenigde Staten voeren een luchtaanval uit op twee kampen van door Iran gesteunde milities in het oosten van Syrië, als vergelding voor een raketaanval op 15 februari in Erbil.
22 feb Half miljoen COVID-19-doden in VS
Het aantal mensen dat in de Verenigde Staten is overleden aan COVID-19 passeert de half miljoen, volgens cijfers van de Johns Hopkins-universiteit. Op Amerikaanse overheidsgebouwen worden vlaggen halfstok gehangen.

6 maart in de geschiedenis

1475 Michelangelo
De Italiaanse kunstschilder, beeldhouwer, architect en dichter Michelangelo wordt geboren. Hij geldt als een van de belangrijkste kunstenaars uit de Italiaanse renaissance.
1869 Scheikunde
De Russische scheikundige Dmitri Mendelejev presenteert het door hem ontwikkelde periodiek systeem aan het Russische Chemische Genootschap.
2002 Pim Fortuyn
De Nederlandse politicus Pim Fortuyn wint met zijn partij Leefbaar Rotterdam de gemeenteraadsverkiezingen in Rotterdam. Enkele maanden later wordt Fortuyn vermoord.

Zusterprojecten

Wikipedia is onderdeel van de Wikimedia Foundation, een non-profitorganisatie, en heeft diverse zusterprojecten die ook van de wikisoftware gebruikmaken:

Wikinieuws
Vrije nieuwsbron
WikiWoordenboek
Vrij woordenboek
Wikibooks
Handleidingen & vrije boeken
Wikisource
Vrije bibliotheek
Wikiquote
Citaten & spreekwoorden
Wikispecies
Catalogus van levende wezens
Wikiversity
Vrije onderwijsprojecten
Wikivoyage
Vrije, wereldwijde reisgids
Wikidata
Vrije database
Commons
Vrije media
Meta-Wiki
Coördinatie
Incubator
Opstarten van nieuwe projecten

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.