Ludwig van Beethoven

Ludwig van Beethoven (1770 - 1827) va ser un compositor alemany. Va escriure una òpera, moltes misses, nou simfonies, set concerts, 32 sonates per piano, quartets per instruments de corda i moltes obres més. Les més famoses són la Sonata Clar de Lluna, Für Elise i l'Himne a l'alegria.

Dibuix de Beethoven de l'any 1818

Vida

La casa on va néixer Beethoven, a Bonn (Alemanya).

Joventut

Beethoven va néixer en una família pobre de Bonn, una ciutat d'Alemanya. El seu pare, que era alcohòlic, i l'organista Christian Gottlob Neefe van ensenyar-li música i composició.

Quan va fer 22 anys va anar a viure a Viena, una ciutat d'Àustria perquè volia que Mozart li ensenyés música. Però Mozart va morir abans de començar les classes.

Beethoven va començar a estudiar amb Haydn, un altre compositor. Però Haydn volia que Beethoven escrivís música en un estil clàssic. Però Beethoven volia escriure en el nou estil romàntic. Quan Haydn va marxar a Anglaterra l'any 1795 van deixar de fer classes.

Al principi, Beethoven va escriure en estil clàssic (Com Haydn li havia dit que fes). Però l'any 1800 va començar a escriure amb estil romàntic.

L'any 1800, Beethoven va començar a estar sord. L'any 1814 va quedar-se sord del tot i va deixar de dirigir orquestres. Però va continuar component música.

Últims anys

Durant els seus últims anys de vida Beethoven va tenir molts problemes amb els diners. A més, va intentar ensenyar música a Karl, el seu nebot. Però Karl no volia aprendre música i no li agradava Beethoven.

Beethoven també va estudiar la música de Johann Seastian Bach i de George Frideric Handel. Gràcies a ell, totes les obres d'aquests dos compositors van editar-se per primera vegada.

Les seves últimes obres recorden una mica a l'estil de Handel i Bach. Les últimes que va compondre van ser la Novena Simfonia, la Missa Solemnis, les Variacions Diabelli i la sonata per piano Hammerklavier.

Mort

Durant els últims mesos de la seva vida Beethoven va tenir unes quantes malalties. Beethoven va morir el 26 de maig de 1827, amb 56 anys.

20.000 persones van anar a l'enterrament de Beethoven, el 29 de maig. Va ser enterrat a Viena.

This article is issued from Vikidia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.