Llombardia

Llombardia (en italià: Lombardia) és una regió d'Itàlia. La seva capital és Milà. L'any 2013 tenia una població de 9.900.000 habitants.

Historia

La Llombardia fou abitada de moltes gentes: el topònim va neixer amb l'uniò dels Llangobards i dels llatins intorna a l'any 1000. El 1167 va neixer la Lliga Llombarda, liança de Lliure Comuns en contra de Federic Barbarossa que voleva meny autogovern per la Llombardia. La Lliga tenia un sistema de gover confederal on els Comuns escolliven els seus representant al Govern i junts decideven. La Lliga era també uniò dovanal, ossia totes els Comuns teniven mateixes taxes.

El 29 de maj del 1176 l'armada llombarda, liderata per la tradiciò per Albert de Giussano ma per l'historia de Guido de Landriano, han guanyat l'armada de l'Imperador i amb la Pau de Costanza han decidit per l'autogovern lombard.

Dal 1300 el Ducat de Milà governa la més part de la Llombardia, dal 1400 al 1800 la Llombardia de l'Est fou governada per Venecia i la Llombardia torna unida amb el govern austriec i el Regne Llombard-Venet. Dal 1861 la Llombardia és part del Estat Italià i és, desde 1970, Regiò a Estatut Ordinari d'Itàlia.

Economia

Llombardia és un dels Quatre Motors per a Europa, i la regió més rica d'Itàlia.

L'economia llombarda té tots tres sectors, i més del 40% de les empreses italianes més importants tenen seu a Llombardia.

Llengües

La llengua autòctona de Llombardia és el llombard, una llengua romànica. Però avui en dia la llengua més parlada és l'italià, i el llombard no té cap reconeixement oficial.

This article is issued from Vikidia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.