Filament consistently jamming / clogging in Bowden tube on MP mini 3

1

1

I've had this MP Select Mini III for years and years. Lately it's consistently jamming/clogging somewhere between the hot end and the PTFE tubing - but not right away, often when it starts getting to the infill layers.

If I don't catch it in time, the filament twists and twists until even the Bowden tube is clogged (and then it's a whole lot of trouble to clean out).

My temperature has been wobbly of late, so I bumped the temps higher than usual (200-210 °C for PLA) thinking perhaps it was dipping low for a spell and allowing it to cool.

Is this the end of the road for this cheap little guy that has been a solid workhorse or are there some known fixes that I should consider?

Tom Auger

Posted 2020-07-22T00:34:25.727

Reputation: 135

1If you had it for years, have you ever replaced the Bowden tubes and hotend liner? Might need some maintenance. Is the tube securely fixed? If infill starts, it might be retraction that is giving problems. – 0scar – 2020-07-22T07:49:48.843

I agree with @0scar, check and make sure the tube is securely attached, a loose fitting can cause issues like this. – Dr. Mantis Tobbogan – 2020-07-22T17:06:21.493

Answers

1

If you have it for years, have you ever replaced the Bowden tubes and hotend liner? This printer might be in need of some dire maintenance.

Also check if the Bowden tube is securely fixed, if infill starts, it might be retraction that is giving problems by lifting the tube alongside the rectracted filament.

0scar

Posted 2020-07-22T00:34:25.727

Reputation: 25 570