rul

RUL m. tek.

  • 1. Pjesë a vegël prej druri, metali etj. në trajtë cilindri, që vihet në një mekanizëm dhe që rrotullohet ose që rrëshqet sipas punës që kryen. Rul metalik (druri). Rul shpimi. Rul makine. Ruli i bojës. shtypshkr. Rrotulla e rulit. Lëvizja e rulit. Rrotullimi i rulit.
  • 2. Cilindër i madh dhe i rëndë që shërben për të sheshuar rrugët, për të ngjeshur tokën a për të thërrmuar plisat. Rul dore. Sheshoj (ngjesh) me rul.
  • 3. Fletë e mbështjellë disa herë si gyp. Rul letre. E bëj rul.
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.