busull

Shqip

Busull f.sh. -

  1. Vegël e përbërë nga një kuti e vogël, e rrumbullakët dhe e mbuluar me xham, e cila ka një fushë të shkallëzuar dhe një gjilpërë magnetike që tregon gjithmonë Veriun dhe përdoret për t'u drejtuar sipas pikave të horizontit ose për të matur këndet e drejtimit. Busull detare. Busull magnetike. Busull gjeologjike (topografike). Busull xhepi. Drejtohem me busull.
  2. fig. Udhërrëfyes, drejtues që s'të lë të gabosh; ai që të tregon drejtimin e duhur. Busull e pagabueshme. Busull drejtuese.[1]

Etimologjia

Shqiptimi

Sinonime

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.