burokraci

Shqip

Burokraci f. -

  1. Sistem qeverisjeje në rendet shoqërore të tipit shfrytëzues, ku klasat sunduese drejtojnë me anë të një aparati të fryrë e policor funksionarësh të lartë e nëpunësish, që janë të shkëputur nga populli, e vënë veten mbi popullin, nuk e dëgjojnë zërin e tij dhe veprojnë në kundërshtim me interesat jetësore të masave të gjera punonjëse. Burokracia dhe teknokracia. Lufta kundër burokracisë.
  2. përmb. Tërësia e nëpunësve që bëjnë pjesë në aparatin burokratik të një shteti, burokratët.
  3. bised. sh. ~, ~të dhe ~ra, ~rat. Veprime të panevojshme e të kota, sidomos me anë shkresash; mbivlerësimi i tepruar i anëve formale, zvarritje e punëve nga nëpunësit e aparatit zyrtar, që pengojnë zgjidhjen e shpejtë të çështjeve e dëmtojnë masat punonjëse.[1]

Etimologjia

Shqiptimi

burokraci

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.