burgji

Shqip

Burgji f.sh. -

  1. shih vidhë,~a.
  2. Pjesë e disa veglave të ndryshme, që ka trajtën e vidhës dhe që shërben për të lëvizur diçka, për të kurdisur etj. Burgjia e llambës me vajguri. Burgjia e sahatit. Dredh burgjinë.
  3. krahin. Turjelë e vogël, që përdoret për të hapur vrima, për të nxjerrë tapat e shisheve etj.
  • Ia gjeti burgjitë (vidhat, barmat). Ia liroi burgjitë (vidhat) dikujt shih te liroj. I janë liruar (i kanë luajtur) burgjitë (burmat, vidhat) dikujt. Ia shtrëngoi burgjitë (vidhat) dikujt shih te shtrëngoj. Ka luajtur nga burgjitë (nga vidhat). I shkanë burgjitë (vidhat) dikujt shih te shkas. Ka një burgji (vidhë) mangët.[1]

Etimologjia

Shqiptimi

Sinonime

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.