brucelozë

Bruceloza është një sëmundje që shkaktohet nga mikroorganizma të gjinisë “Brucella” dhe që transmetohen te njeriu me rrugë direkte ose indirekte. Pra bruceloza humane është e lidhur ngushtësisht me infeksionin në kafshë. Speciet kryesore të kësaj gjinie janë “brucella melitensis” (kjo njihet mjaft mirë në gjuhën e popullit), të cilën e kanë si bartës dhentë dhe dhitë, “Brucella Bovis” që e kanë si bartës gjedhët dhe “Brucella suis” që kanë si bartës derrat. Brucellat janë mjaft rezistente në mjedisin e jashtëm.

Shqip

Emër

Sëmundje ngjitëse e bagëtisë së imët, e gjedhit dhe e derrave, që shkaktohet nga disa baktere dhe që nëpërmjet kafshëve u ngjitet edhe njerëzve. Bruceloza e dhenve (e dhive, e gjedhit, e derrit).[1]

Etimologjia

Shqiptimi

Sinonime

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.