bolshevik

Shqip

Bolshevik

I m.sh. -

  1. Anëtar i partisë bolshevike të themeluar nga V.I. Lenini dhe të udhëhequr më pas nga J.V. Stalini (në fillim anëtar i shumicës revolucionare në Partinë Punëtore Socialdemokrate Ruse, që u formua nën udhëheqjen e V.I. Leninit në luftë me pakicën oportuniste menshevike). Partia e bolshevikëve.
  2. Pasues i bolshevizmit, marksist i vendosur, komunist revolucionar (në kundërvënie me oportunistët dhe me revizionistët e ndryshëm). Bolshevik i vërtetë.


II mb. -

  1. Që ka të bëjë me bolshevizmin, që lidhet me bolshevizmin; që u përket bolshevikëve, i bolshevikëve. Parti bolshevike.
  2. Që është veti e bolshevikëve, që shquhet për qëndrimin parimor marksist-leninist, që vepron si revolucionar i vendosur. Qëndrim bolshevik. Kritikë (autokritikë) bolshevike.[1]

Etimologjia

Shqiptimi

Sinonime

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.