bollë

Shqip

Bollë f.sh.zool. - Gjarpër i trashë johelmues, i gjatë deri një metër e gjysmë, me kokë që nuk dallohet nga qafa dhe me bark të sheshtë, bullar; gjarpër. Bolla e ujit bollujëse. Bolla e kuqe. Bollë shtëpie. I trashë si bollë. Kamxhik prej bolle. Zure bollën, shtypi kokën! fj. u. për armikun mos ki mëshirë.

  • Si bollë e vrarë shih te vrarë (i, e). U bë (doli) bollë (një punë) u zgjat një punë dhe nuk doli si duhet. E ka bollë dikë nuk e duron dot, nuk e sheh dot me sy. Përzihet si bolla me ngjalën ngatërrohet keq. Nuk i tregon bolla (gjarpri) këmbët fj. u. shih te gjarpër,~ri.[1]

Etimologjia

Shqiptimi

Sinonime

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.