blozë

Shqip

Blozë f.sh. -

  1. Lëndë e zezë si pluhur, që lë tymi kur kalon nëpër oxhak ose në vende të tjera. Bloza e oxhakut. Bloza e barutit. Era e blozës. Zë (lë) blozë. Mbushet me blozë. Pastroj (heq) blozën. U nxi nga bloza. I zi si blozë.
  2. kim. Pluhur i zi, që del nga djegia jo e plotë e disa lëndëve dhe që përdoret në industri. Blozë aktive. Blozë shtazore. Blozë për ngjyrosje.
  3. Sëmundje bimësh, që shkaktohet nga disa kërpudha, prej të cilave pjesët e prekura mbushen me pluhur të zi; tymth. Blozë e veshur (e zhveshur). Bloza e grurit (e elbit, e tërshërës). Bloza e misrit.[1]

Etimologjia

Shqiptimi

Mesuese

Antonime

Fjalë të prejardhura

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.