bebe

Shqip

Bebe -

I f.sh. - Foshnjë. Këmishë bebeje. Pudër për bebe. Lindi një bebe. Lidh (mbaj) beben. Bën si bebe sillet si foshnjë. Është bebe nga mendja.

II f.sh. - Vrimë e vogël dhe e rrumbullakët në të zezën e syrit, nëpër të cilën hyjnë rrezet e dritës brenda në sy; bebëz, ninëz. Iu zgjeruan bebet. I shkëlqejnë (i ndritin) bebet. E ruaj si beben e syrit.

  • E shikoj (e vështroj) në bebe të syrit
a) nuk trembem nga diçka, i qëndroj përballë me guxim;
b) kujdesem shumë për dikë, e rrit me pekule dhe shqetësohem shumë për të, e shoh në dritë të syrit (zakonisht për një fëmijë të vetëm). Ia njoh beben e syrit dikujt e di se sa trim është, e di se sa vlen. Nuk i dridhet bebja e syrit (syri, qerpiku) shih te sy,~ri.[1]

Etimologjia

Prononcimi

Sinonime

Antonime

Fjalë rrjedhëse

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.