batis

Shqip

Batis kal.bised. -

  1. shih batërdis. Batisi mallin (tokën, vendin, shtëpinë).
  2. E rrëzoj përtokë, e përmbys; e pllakos sipër, e vë poshtë. I batisi uji.
  3. fig. Më rëndon si peshë e madhe, më pllakos. Më batisi malli. E batisi dëshpërimi.
  4. bised. Fut në dhe a shtrij e mbuloj me dhe lastarin e një pjergulle për ta nxjerrë në një vend tjetër ose për të marrë fidanë hardhish. Batisi pjergullën.
  5. fig. E degdis, e tret larg. I batisën në dhe të huaj.
  6. jokal. Shkoj papritur e pakujtuar; vij befas, ia beh, çatis. Batisi lumi. Batisi në derë. Batisi papritur.
  7. jokal. shih batiset. Batisi toka. Batisi shtëpia.[1]

Etimologjia

Prononcimi

Sinonime

Antonime

Fjalë rrjedhëse

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.