balsam

Balsam m.sh. -

  1. Lëng i trashë si rrëshirë, me erë të mirë, që kullon nga disa drurë dhe që përdoret në teknikë e në mjekësi. Balsam bredhi.
  2. Lëng i trashë, i përgatitur me lule balçi (lule balsami), të mbajtura në vaj ulliri, që përdoret në mjekësinë popullore për plagë dhe si qetësues. Vaj balsami.
  3. fig. Mjet që zbut a që qetëson dhembjen, ngushëllim. Fjala iu bë balsam.
  • I vuri (i derdhi) balsam e qetësoi; e ngushëlloi. Lule balsami bot. shih te lule,~ja.[1]

Etimologjia

Prononcimi

Sinonime

Antonime

Fjalë rrjedhëse

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.