balast

Balast m. -

  1. Ngarkesë e rëndë (zhavorr, rërë, ujë etj.), e cila vihet në fund të anijeve që këto të zhyten në ujë aq sa duhet ose ndër aerostate që të rregullohet lartësia e ngjitjes së tyre. Vunë (ngarkuan) balastin. Heq (shkarkoj, hedh) balastin.
  2. hek. Zhavorr, i cili hidhet nën traversa, që ato të mos lëvizin dhe që pesha të shpërndahet njësoj. Shtruan balastin.
  3. fig. Pesha e tepërt, ngarkesë e panevojshme; diçka që rëndon kot, barrë.[1]

Etimologjia

Prononcimi

Sinonime

Antonime

Fjalë rrjedhëse

Në gjuhë tjera

Referencat

  1. Fjalori elektronik shpjegues FESH 1.0
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.