ajër


Shqip

Emër

ajër m.

 1. Gaz i tejdukshëm, që mbështjell Tokën dhe që përbëhet kryesisht nga azoti dhe oksigjeni.
  Ajër i pastër. Ajër i thatë (i nxehtë). Ajër i rëndë (i keq, i prishur). Ajër deti (mali).Rrymë ajri. Flluskë ajri. Banjë ajri. Lëvizje ajri. Lagështira e ajrit. Ndërroj (pastroj) ajrin. Marr ajër. Nxjerr në ajër.
 2. Hapësira e lirë që shtrihet mbi tokë. Ngrihet në ajër. Qëndron në ajër. Shtie në ajër. Ajri!
  Thirrje ushtarake, që paralajmëron një sulm nga qielli. Raketë ajër-ajër. usht.
 3. (fig.) Mjedis; klimë.
  Ndërroj ajër. Në ajër të lirë.
  Qëndron (mbetet) në ajër është pa mbështetje, mbetet pezull. Ngre (ndërton, bën) kështjella në ajër (në erë) keq. shih te kështjellë ~a.[1]

Etimologjia

Prononcimi

Sinonime

__SUB_LEVEL_SECTION_5__

Në gjuhët tjera

Dominanca e gjuhëve është marr sipas numrit të postimeve në Wikipedia, pra gjuhët me më shum postime jan marrë si gjuhë më dominante.</sm<ll>

__SUB_LEVEL_SECTION_-1__
This article is issued from Wiktionary. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.