Wayback Machine

(Вејбек машин, досл. „машина за путовање уназад”) дигитална је архива светске мреже (веба) и других информација на интернету. Креирала ју је Интернетска архива (енгл. , ч. „интернет аркајв”), непрофитна организација са седиштем у Сан Франциску (Калифорнија). Архиву су основали Брустер Кејл и Брус Џилијат, а одржава се заједно са садржајима Алекса интернета (енгл. ), калифорнијске подружнице Амазона која сакупља комерцијалне податке о веб-саобраћају. Сервис корисницима омогућава да виде архивиране верзије веб-страница од како су те странице изгледале на одређени датум у прошлости, што сама архива назива „тродимензионалним индексом”.

Године 1996. почело је архивирање кешираних страница веб-сајтова на веће кластере линукс-чворова -а. Архива редовно посећује странице интернета сваких неколико дана, недеља или месеци и архивира нове верзије уколико се садржај променио. Намера је да се садржај који би се иначе изгубио када год се страница битно измени или пак затвори сними/сачува и архивира, јер самим тим што је била објављена и што је неко могао видети као такву постоји пуно право да се и сачува — па чак и ако је садржала неки спорни садржај. Велика визија и коначни циљ је да се архивира цели интернет.[1]

Име је изабрано као смешна алузија на плот-уређај из анимираног цртаног филма . У једном од саставних делова тог анимираног цртаног филма, , главни ликови Г. Пибоди и Шерман рутински су користили времеплов по имену (што се изговара исто као и , вејбек) како би сведочили, (не)учествовали или изменили одређене познате догађаје из прошлости.[2][3]

Референце

  1. „Archive.org or Wayback Machine”. cachedpages.net. Архивирано из оригинала на датум 11. 11. 2014. Приступљено 2. 12. 2014.
  2. Green, Heather (28. 2. 2002). „A Library as Big as the World”. BusinessWeek. Архивирано из оригинала на датум 28. 5. 2009. Приступљено 29. 7. 2007.
  3. Tong, Judy (8. 9. 2002). „RESPONSIBLE PARTY — BREWSTER KAHLE; A Library Of the Web, On the Web”. New York Times. Приступљено 15. 8. 2011.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.