UTC

(енгл. — координисано универзално време) је високо-прецизно стандардно атомско време које отприлике прати универзално време. Базирано по законима разних земаља света: временске зоне на Земљи су приказане негативно или позитивно од времена. Други називи за ово време је Зулу, Гриничко време и -GMT-.

На пример, у овој кутијици пише време када је ова страница учитана на ваш рачунар.

Датум и време отварања ове странице је: субота, 17. 08. 2019., у 21:34 UTC часова
Ово може бити нетачно у случају кеширања (очисти кеш)

је системско време које се користи по многим Интернет и стандардима. је подешен да синхронизује сатове многих рачунара преко Интернета према -у. се такође користи у авијацији. Метеоролошке станице, летови и ваздушни саобраћај, као и све мапе користе , да се не би помешало са летњим рачунањем времена.

Због практичних разлога, разлика између и времена је јако мала и због тога се често користи назив , иако, технички није исправно.

Скраћеница

Скраћеница UTC је резултат компромиса. Енглески стручњаци су предлагали скраћеницу CUT ("coordinated universal time"), док су француски предлагали TUC ("temps universel coordonné"). Како би стандард био у потпуности прихваћен, узета је варијанта UTC.[1]

Види још

Референце

Спољашње везе


This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.