Tikva golica

Tikva golica (lat. ) je jednogodišnja biljka puzavica iz familije bundeva, poleglog uglastog rasta sa rašljike, pokrivena oštrim dlakama, veoma osetljiva prema niskim temperaturama što treba uzeti u obzir pri određivanju vremena setve. Listovi su sa dugačkim drškama, veliki,petorežnjeviti i obrasli oštrim dlakama. Cvetovi su krupni, jednopolni i žuti. Plod je bobica, loptastog ili cilindričnog oblika.[3]

Tikva golica
Tikve golice se javljaju u asortmanu boja i veličina.
Naučna klasifikacija
Carstvo:
Kladus:
Kladus:
Kladus:
Red:Cucurbitales
Porodica:Cucurbitaceae
Pleme:Cucurbiteae
Rod:Cucurbita
L.
Sinonimi[1]
  • Mellonia Gasp.
  • Melopepo Mill.
  • Ozodycus Raf.
  • Pepo Mill.
  • Pileocalyx Gasp.
  • Sphenantha Schrad.
  • Tristemon Scheele 1848, illegitimate homonym, not Raf. 1819 (Juncaginaceae) nor Raf. 1838 (Juncaceae) nor Klotzsch 1838 (Ericaceae)[2]

Poslednjih godina se sve više širi gajenje tikve golice ili uljane tikve, koja se gaji zbog semena bogatog uljem. Najbolje uspeva na plodnom humusom bogatom cernozemu i sličnim zemljištima,ali je tolerantna i na peskovita zemljišta. Tikva Golica ili uljana tikva ne podnosi monokolturu tako da se na istoj površini seje na svakih 3 do 5 godina.

Primena ulja i semena Tikve Golice

Ulje nije pogodno za prženje zbog niske tačke ključanja već se primenjuje kao salatno ulje, a zbog lekovitosti se primenjuje i u farmaciji.

Semenke sadrže jedninjenja koja pomažu organizmu da se izbori protiv kancerogenih ćelija. Nemačke studije pokazuju da žene koje prolaze kroz menopauzu, a unosi dnevno preporučenu dozu golice smanjuje rizik od raka dojke za čak 23 odsto.

Prinos semena i mesa Tikve Golice

Prosečan prinos suvog semena uljane tikve je od 400-700Kg/ha, a prinos mesa od 50-70t/ha.

Reference

  1. Cucurbita L.”. Tropicos, Missouri Botanical Garden. Приступљено 12. 1. 2014.
  2. Tristemon. Tropicos, Missouri Botanical Garden. Приступљено 14. 1. 2015.
  3. Разноврсност сорти бундеве

Spoljašnje veze

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.