Шошенк I

Хађкепере Сетепенре Шошенк (владао у периоду од око 943-922. године п.н.е) био је мешвешки[2] (либијско племе) египатски фараон и оснивач двадесетдруге династије. Био је син Нимлота А, владара Мешвеша, и његове жене Тентсхепех А, која је такође потицала од владарске породице Мешвеша.

Владавина

Прве четири године Шошенк је владао само у Доњем Египту. У Горњем Египту имао је титулу принца Мешвеша, а тек је од пете године владавине признат као фараон у Теби. Најзначајније карактеристике његове владавине биле су: унутрашње јачање Египта, војни поход на Палестину, и градитељство, нарочито у Карнаку.

Шошенк је водио агресивну спољну политику на Блиском истоку. О овоме сведоче постоље статуе из либанског града Библоса и део монументалне стеле из израелског града Мегидо на којима су исписани његово име. Листа градова којима је владао у Сирији, Филистији, Феникији, Негеву и Самарији исписана је на зидовима храмова Амуна у Ел Хиби и Карнаку. Нажалост, не постоји помен о нападу на Јерусалим, нити о данку у вези са Пљачком Јерусалима из 10. века п.н.е, тако да се фараон Шошенк не може извесно идентификовати као библијски фараон Шишак.

Осим ових похода, остали су записи о његовим походима у Нубију и Палестину, са детаљним пописом освајања у Палестини.

Референце

  1. R. Krauss & D.A. Warburton "Chronological Table for the Dynastic Period" in Erik Hornung, Rolf Krauss & David Warburton (editors), Ancient Egyptian Chronology (Handbook of Oriental Studies), Brill, 2006. p.493
  2. "He came from a line of princes or sheikhs of Libyan tribal descent", The New Encyclopaedia Britannica, Encyclopaedia Britannica, 2002, v.7, p.733.

Спољашње везе


Претходник:
Псусенес II
Египатски фараон
Двадесетдруга династија

Наследник:
Осоркон I
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.