Чернобиљ

Чернобиљ (укр. , рус. ) град је у Украјини у Кијевској области, који се налази у близини украјинско-бјелоруске границе. Град је удаљен 100 од Кијева и 15 од нуклеарне електране Лењин.

Чернобиљ
Црква у Чернобиљу
Административни подаци
Држава Украјина
Област Кијевска област
Становништво
Становништво
  2015.625
Географске карактеристике
Координате51°16′ СГШ; 30°13′ ИГД
Временска зона (), лети ()
Ндм. висина117 м
Површина250±0 km² км2
Чернобиљ
Чернобиљ на мапи Украјине
Поштански број07270

Прије нуклеарне несреће 1986. године у граду је живјело око 14.000 становника. Цијело окружење је из безбједоносних разлога под посебним надзором. Чернобиљ је у 19. и 20. вијеку био веома важно трговачко и индустријско средиште на ријечном путу између Балтичког и Црног мора.

Чернобиљска катастрофа

Чернобиљ је данас искључиво познат по Чернобиљској нуклеарној електрани и нуклеарној несрећи због које су становници града и околине напустили читаво подручје из сигурносних, односно здравствених разлога одмах након несреће.

До несреће је дошло 26. априла 1986. године, усљед грешке у дизајну самог реактора, тачније у вертикалним шипкама које контролишу рад реактора. Несрећи је свакако доприњело и неадекватно обучено особље. Експлозија која је услиједила је унуштила четврти реактор у електрани.

Град је до данас остао под редовном надзором украјинских државних служби за заштиту околине.

Град данас

Након бројних истраживања са сигурношћу се може рећи да је највећи дио радиоактивних честица још увијек иза челичних зидова електране. Истраживања су показала да су се на шире подручје градске околине вратиле бројне животињске врсте које се не могу наћи на простору којим управља човјек.

Нажалост, у ваздуху се још увијек налазе радиоактивне честице.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.