Хрен

Хрен или рен (, или ) вишегодишња је зељаста биљка из породице крсташица (). Расте на влажним местима, готово широм света, а вероватно је пореклом из Европе. Гаји се у многим земљама због корена који служи за зачињавање. Нарасте око 1 . Има веома велике, по ободу назубљене листове и дугачке цвасти с белим ситним цветовима.

Хрен
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномијално име

1800
Синоними

Корен ове биљке је до 6 дебео и врло дугачак, око 1 m. Горе је задебљао и има више глава. Споља је жућкасто-сивкаст, а изнутра бео и, док је млад, није жилав. Љутог је укуса и без мириса, али ако се струже, развија се посебан љут мирис који изазива јако сузење. Употребљава се само свеж корен. Може се дуго одржати свежим у подруму закопан у влажном песку.

У састав хрена улазе синигрин, који се распада на алил-изо-сулфоцијанид, глукоза и калијум-хидрогенсулфат. Има и шећера, аспарагина, глутамина и др. Деловање му је слично слачици. Највише се употребљава као пресан зачин, а мање као лек.

Друга народна имена: крен, ледиња андрква, морска ротква, равељ, равет, торман, хрељ, хрин.

Литература

  • Јован Туцаков: Лечење биљем.
  • Драгослав Животић и Драгана Животић: Лековито биље у народној медицини.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.