Хајбер-Пахтунва

Хајбер-Пахтунва (урд. , пашту: , енгл. ) је једна од провинција Пакистана. Главни град провинције Хајбер-Пахтунва је Пешавар.

Хајбер-Пахтунва
خیبر پختون خواہ
پښت ونخواخیبر

Застава

Грб
Држава Пакистан
Главни градПешавар
Површина74.521 km2
Становништво2006.
 — број ст.21.706.054
 густина ст.291,27 ст./km2
Званични веб-сајт
Provincial symbols of KPK (unofficial)
Provincial animal Straight-horned Markhor
Provincial bird White-crested Kalij pheasant
Provincial tree Indian date
Provincial flower Apple of Sodom
Provincial sport Pashtun archery

Назив провинције састоји се из 2 дела:

  • Хајбер — име Хајберског кланца, древног пута у Јужну Азију са северозапада.
  • Пахтунхва — „земља Паштуна“ (پښتون‌خوا) на језику пашту.

Од 1901. до 2010. носила је име „Северозападна провинција“ енгл. ).

Велики делови провинције су некада припадали Авганистану. Ову провинцију и Племенска подручја под федералном управом () Авганистанци зову источни Авганистан или Паштунистан.

Географија

Хајбер-Пахтунва се граничи са областима: Гилгит-Балтистан (раније „Северна подручја“), Племенска подручја под федералном управом, Азад Кашмир и провинција Панџаб – са којом окружује Територију Исламабада. Граничи се још са државом Авганистан. Са површином од 74.521 км² Хајбер-Пахтунва је најмања провинција Пакистана. Док се равница око главног града Пешавара налази на надморској висини од око 340 метара, највиши врх провинције (Тирих Мир) има висину од 7.750 метара надморске висине. Западна подручја на граници са Авганистаном су веома сува и оскудна вегетацијом. Централна и источна планинска подручја припадају типу континенталне суптропске климе, са снежним зимама, хладним летима, и кишом током целе године. У долини Пешавара јунска и јулска температура се пење до 45 °.

Хајбер-Пахтунва је најшумовитија провинција Пакистана. По подацима из 1993. 17% површина је под шумом (Пакистан: 4,8%), док се 15% користи за пољопривреду (Пакистан: 23%). Експерти, међутим, доводе ове податке под сумњу, јер се дефорестација убрзава. Више научних извештаја је дошло до закључка да ће шуме нестати из доступних области провинције Хајбер-Пахтунва до 2025. Најчешће врсте четинара су Хималајски кедар, Pinus roxburghii, Pinus excelsa и Pinea smithiana. Најчешће листопадно дрво је орах.

На северу провинције налази се Национални парк Читрал-Гол у коме су заштићене ретке планинске животиње (рецимо Вијорога коза).

Становништво

У Хајбер-Пахтунви живи 21 милион људи, што не укључује око 1,5 милиона авганистанских избеглица. Око две трећине становништва су Паштуни, ту је и народ Хиндкованци, а у долинама Хиндукуша живе Дардски народи. Пашту језик говори 73,9% становништва; језик хиндко око 18%. Пашту доминира на већем делу територије и у свим градовима, док се хиндко говори на истоку провинције. Више од 99% становништва су муслимани. По подацима из 1998. удео градског становништва био је 17%.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.