Француски кантони

Кантон (франц. ) ја административно подручје у Француској на које се деле окрузи Француске.

Улога и управа

Главна улога кантона се највише у регионалним изборима. Сваки кантон изабере свог представника у генералном већу свог департмана (осим Париза, где се избори врше другачије, тамо се 20 градских (општинских) округа понекад сматрају кантонима из статистичких разлога).

Кантони се обично састоје од више општина. У главном граду кантона (chef-lieu) се обично налазе управне зграде (као жандармерија и сл.)

Историја

Кантони су створени 1790. године, у исто време кад и департмани. Њихово стварање је прогласио Револуционарни одбор за поделу територија (). У почетку је њихов број био већи него данас (од 40 до 60 по департману). У почетку су били окупљени у дистрикте, да би се од 1800. организовали у округе.

Од 20. јануара 1801. године, њихов број је драстично смањен законом . Када је влада одобрила овај закон, објављен је у и данас чини темељ за територијалну поделу Француске. Током година, број кантона се мењао, кантони са малим бројем становника су укидани, а подручја са растућим бројем становника су дељена на већи број кантона.

Статистика

Број кантона варира од департмана до департмана. Департман са најмањим бројем кантона је Територија Белфор који има 15 кантона. Департман Норд има 79 кантона. Укупно у Француској постоји 4.039 кантона, од којих су 156 у прекоморским департманима. Острво Мајот чија је управа слична департманској је такође подељен у 19 кантона.

Види још

  • Списак француских кантона

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.