Тутмос IV

Тутмос (значење: Тот је рођен) је био осми по реду фараон осамнаесте египатске династије. Његово краљевско име било је Менкеперуре („Створен у облику бога Ра“).

Мало се зна о његовој владавини дугој девет или десет година. У осмој години владавине 1393. п. н. е. сузбио је побуну у Нубији. На једној стели се спомиње као „Освајач Сирије“[1], али о томе не постоје друга сведочанства.

Тутмос је довршио обелиск започет у доба Тутмоса који је са 32 метра висине највиши икад изграђени египатски обелиск. Подигао га је у Храму у Карнаку.[1] Римски цар Константин га је 357. године пренео у Рим, где се данас налази на Тргу Сан Ђовани.

Тутмос је био сахрањен у Долини краљева, у гробу KV43, али је његово тело склоњено у складиште мумија у гробници KV35, где га је открио Виктор Лоре 1898. Испитивањем мумифицираних остатака утврђено је да је месецима пре смрти био врло болестан и губио на тежини. Наследио га је син Аменхотеп III, којег је имао са својом женом Мутемвијом.

Референце

  1. Clayton, Peter. Chronicle of the Pharaohs, Thames & Hudson Ltd., 1994, pp. 114

Спољашње везе


Претходник:
Аменхотеп II
Египатски фараон
Осамнаеста династија

Наследник:
Аменхотеп III
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.