Туркана

Језеро Туркана (раније: „Рудолфово језеро“) је са 6405 ² највеће језеро у Кенији. Крајњи север језера припада Етиопији. Налази се у источноафричкој Великој раседној долини. Око језера се уздижу врхови, делом још активних, вулкана.

Туркана
Туркана
Координате3°35′17″ СГШ; 36°07′02″ ИГД
Типпустињско, безоточно
Земље басена Кенија,  Етиопија
Макс. дужина290 
Макс. ширина32 
Површина6.405 2
Макс. дубина73 
Запремина204 3
Над. висина360,4 
Туркана

Језеро Туркана је највеће стално пустињско језеро на свету. По хемијском саставу воде, језеро је алкално. Вода језера се може користити за кување, али не и за пиће. Три реке се уливају у ово безоточно језеро.

Клима на северу Кеније је веома сушна и стога је вегетација оскудна. То су већином степе. Око језера су чести нилски крокодили (око 14.000), шкорпиони и змије. Национални паркови око језера Туркана су под заштитом УНЕСКО као Светска баштина.

Први Европљани који су открили ово језеро били су 1888. гроф Самуел Телеки и Лудвиг Ритер фон Хехнел. Назвали су га по аустријском престолонаследнику Рудолфу. Данашње име језеро је добило 1975. по племену које живи у околини.

Референце

    Спољашње везе

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.