Тридесета египатска династија

Тридесета династија, из тзв. Касног периода Древног Египта, представља последњу династију домаћих староегипатских владара - фараона.

Основао ју је 380. г.п.н.e. Нектанебо I свргнувши претходног фараона Неферита II. Нектанебоу и његовим наследницима је приоритет владавине био да очувају независност Египта од Персијског царства, чији су владари Египат сматрали побуњеним сатрапима. Нектанебо и његов син Теос су у томе углавном имали успеха, али њихов наследник Нектанебо II 343. г.п. н. е. није могао да се одупре инвазији персијског краља Артаксеркса III па се прво из делте Нила повукао у Мемфис, а одатле је побегао у Напату код Нубијског краља Нестесена. Нектанебо је још две године имао номиналну власт у јужном Египту, а после тога су Персијанци преузели потпуну власт, а њихова династија Ахменида се у египатским хроникама наводи као тридесет прва династија.

Нектанебо II се због свега наведеног сматра последњим домаћим египатским владаром.

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.