Теба (Египат)

Теба (стгрч. , позната и као грч. ) – „Небески град“, пандан древном египатском – „Град“ и – „Јужни град“) је био град у старом Египту, који се налазио на месту данашег Луксора, 725 km од Каира, на источној обали Нила.

Теба
Светска баштина Унеска
Званично имеАнтичка Теба и њене некрополе
МестоЛуксор, Египат
Координате25°43′14″ СГШ; 32°36′37″ ИГД
Критеријумкултурна: i, iii, vi
Референца87
Упис1979. (3. седница)
Веб-сајтhttp://whc.unesco.org/fr/list/87/

Теба је била седиште тебанске тријаде: Амона, Мут и Консуа и називана је до краја Новог царства – „Амонов град“ (). Стари Грци су град звали односно – „Зевсов град“, а разлог је што су поистовећивали Амона са Зевсом. Како би га разликовали од других градова истог имена додали су му и („велики“). Римљани су му дали име .

Теба је била главни град четврте горњоегипатске номе - и престоница Египта у доба Једанаесте династије и Осамнаесте династије. Током Деветнаесте династије седиште се премешта у област делте.

Теба је пропала у доба асирске окупације Египта, када су спаљени и опљачкани храмови, а становници одведени у робове.

Топонимија

wꜣs.t
„Град Скептера”[1]
на хијероглифима

wꜣs.t
„Град Скептера”
на хијероглифима

niw.t rs.t
„Јужни град”[2]
на хијероглифима

iwnw-sm’
„Хелиополис на југу”[3]
на хијероглифима

Египатско име Тебе је било , „Град wꜣs”, септер фараона, дугачки предмет са животињском главом и рачвастом базом. Од краја Новог краљевства, Теба је позната у египатском језику као niwt-'imn, „Град Амона”, главног божанства Тебанске тријаде чији ду други чланови били Мут и Консу. Ово име Тебе се јавља у Библији као „” (נא אמון) у књиги пророка Наума[4] а исто тако коа „Но” (נא) што је поменуто у књизи пророка Језекиља[5] и Јеремије.[6][7]

Географски положај

Теба је била јужни центар старог Египта. Заузимала је веома погдан географски положај, на раскрсници важних трговачких путева, који су Египат спајали са Нубијом, одакле су долазили злато, слонова кост и робови. Други важан пут водио је до обале Црвеног мора, према Синају, где су се налазили рудници бакра. Трећи пут водио је ка југу, према земљи Пунт.

Доба Средњег царства

Средње царство је период мира и враћања на узоре и традицију Старог царства. Јавља се нова спољна политика. Неки аутори сматрају да је улога и статус краља мања него раније.

После победе над Хераклеопољом номарси Тебе успевају да поново уједине земљу. Ментухотеп Небхепет Ре је ујединитељ земље и први пут престоница постаје Теба.

Током Једанаесте династије имена свих владара Тебе почиње са Ментухотеп. У овом периоду опада уметничка продукција, културни импулс намеће престоница, формирају се уметничке радионице у престоници које не утичу на радионице у провинцији, јачају локални обичаји...

Јавља се и нови тип гробница, гробнице у стени, првенствено за приватна лица (У Бени Хасану је откривено 39 гробница у стени), као и нови тип храма. Пример је храм Ментухотепа Небхепет Реа у Деир ел Бахарију, који је комбинација гробнице у стени и пирамиде.

Оснивач Дванаесте династије је Аменемхет I, који престоницу из Тебе премешта у област Фајума где оснива нови град Аменемхет Итауи, чије име значи онај који држи две земље.

Ново царство

Теба
Теба на карти Египта

Хикси продиру у Египат крајем четрнаесте династије и наредне, петнаеста и шеснаеста су тзв. династије Хикса, за време којих се престоница сели у Аварис у северозападном делу делте Нила. Од освајача су Египћани преузели војну технику, борна кола и компактни лук. Седамнаеста династија из Тебе је предендовала на власт и покорили су Хиксе. Ахмозе I, оснивач осамнаесте династије, осваја Аварис и истерује их из Египта. Иако је престоница у Мемфису, Теба је веома важан центар.

Промене се дешавају током владавине Аменхотепа IV који мења име у Ехнатон, врши реформу религије и сели престоницу у Ахетатон односно Тел ел Амарну, што доводи до великог отпора табанског свештенства. У време владавине Тутанкатона, који мења име у Тутанкамон, престоница поново постаје Теба.

Рамзес II је преместио престоницу из Тебе у новоизаграђени Пер-Рамзес у делти Нила.

Налазишта

Тебанску некрополу чини неколико важних локалитета, то су гробнице владара Једанаесте династије, које се називају саф гробнице (саф на арапском значи ред, низ), гробнице владара Седамнаесте династије, гробнице владара Осамнаесте династије налазе се у долини краљева. Ова долина се дели на западну (гроб Аменофиса ) и источну долину у којој се налазе 62 гроба, од којих је последњи Тутанкамонов).

Најпознатија налазишта су:

Референце

  1. Adolf Erman and Hermann Grapow: Wörterbuch der ägyptischen Sprache. Akademie Verlag, Berlin 1971. p. 259.
  2. Erman/Grapow: Wörterbuch der ägyptischen Sprache, p. 211.
  3. Erman/Grapow: Wörterbuch der ägyptischen Sprache, pp. 54,479.
  4. Nahum 3:8.
  5. Ezekiel 30:14–16.
  6. Jeremiah 46:25.
  7. Huddlestun, John R. “Nahum, Nineveh, and the Nile: The Description of Thebes in Nahum 3:8–9.” Journal of Near Eastern Studies, vol. 62, no. 2, 2003, pp. 97–98.

Литература

  • В. И. Авдијев, Историја старог истока, Научна књига, Београд

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.