Тасманија

Тасманија је острво на источној ивици Индијског океана, отприлике 240 км јужно од аустралијског континента. Име је добила по холандском морепловцу Абелу Тасману који је и открио острво. Тасманија такође означава истоимену аустралијску државу, која поред главног острва Тасманија садржи и више малих, углавном ненасељених група острва. Главни и највећи град је Хобарт, а други по величини је Лонсестон.

Тасманија
Застава
Грб
Крилатица: „Плодност и верност“
Главни градХобарт
Највећи градХобарт
Службени језикенглески
Владавина
Облик државеМонархија
  ГувернерПитер Андервуд
  ПремијерВил Хоџмен
Историја
Географија
Површина
  укупно90.758 km2
  вода (%)3
Становништво
  2006.502.600(7)
  {{{година пописа2}}}489,600
  густина5,54 ст./km2(7,16)
Економија
ВалутаДолар
  код валуте
Остале информације
Временска зона UTC+10 (+11 DST)
Интернет домен
Позивни број+61

Географија

Као највеће острво Аустралијске федерације, садржи Тасманију са 68.400 км² (без осталих острваца 64.519 км²) и чини 0,89% територије Аустралије. Мореуз Бас који одваја острво од копненог дела Аустралије, протеже се од северозапада дуж Краљевог острва, до северног врха Флиндерс острва. На острву доминирају планине и платои до висине од 1600 m. Највиши врх је планина Оса (1617 m).

Тасманија лежи између 40° и 44° степена јужне географске ширине и 144° и 149° степена источне географске дужине. Острво се налази уз јужни шпиц аустралијског континента и приближно је велико као Ирска. Оно је убедљиво највеће међу стотинама острва Басовог архипелага.

Тамо још увек постоји пуно природних пејсажа. Отприлике четвртина острва је под UNESCO заштитом, а 37% острва је национални парк. Нарочито импресиван је пејсаж на планини Крадл, као и нетакнута и делимично тешко приступачна џунгла на југозападу.

Такође 1300 км јужно лежи острво Маквори које припада федералној држави Тасманија.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.