Суматра

Суматра (индон. ) је индонежанско острво, једно од Великих Сундских острва. Са површином од 470.000 Суматра је шесто острво по величини у свету. Има 40 милиона становника који говоре 52 различита језика. Највише их је малајског порекла. Око 80% становништва су муслимани, а 18% хришћани.

Суматра
Суматра
Географија
Координате СГШ; 102° ИГД
Површина480.847,74 km2
Висина3.805 m
Администрација

Острво се простире 1.700 километара у правцу северозапад-југоисток и широко је до 370 километара. Екватор пролази кроз средину острва. Планина Керинчи је највиши врх Суматре (3.805 метара). Суматра је позната по интензивној вулканској активности, због чега је земљиште веома плодно, а пејзажи спектакуларни. Источна половина острва је равничарска. Око 40 километара од јужне обале Суматре, са друге стране Сундског мореуза, налази се острво Јава. Борнео је удаљен 600 километара, док је Малајско полуострво на североистоку одвојено мореузом Малака. На око 200-1000 километара северозападно од Суматре леже групе острва Андамани и Никобари.

Цунами висине 15 метара изазван земљотресом јачине 9 на Рихтеровој скали, погодио је 26. децембра 2004. западне обале Суматре, нарочито провинцију Аћех. Тада је погинуло 170.000 Индонежана.

На Суматри се налазе значајна изворишта нафте. Експлоатише се угаљ, злато, боксит и цинк. Од пољопривредних производа, значајни су каучук, бибер, кафа, палмино уље и дуван.

Природа

На Суматри живи 201 врста сисара и 580 врста птица. На острву живи 9 ендемских врста сисара и још 14 на оближњим острвима. Међу врстама се истичу: суматрански тигар, суматрански орангутан, суматрански носорог, суматрански слон, малајски тапир, воћни слепи миш дајак и друге. Ту је и 17 ендемских биљних врста (највећи цвет на свету: ).

На острву постоји 10 националних паркова од којих три припадају листи светске баштине.

Провинције

Суматра (са суседним мањим острвима) је подељена на 10 провинција, при чему Аћех ужива статус засебног региона.

  • Аћех (северозапад), главни град Банда Аћех
  • Банка Белитунг (2 острва близу Борнеа), Пангкалпинанг
  • Бенгкулу (јужна обала), Бенгкулу
  • Џамби (центар-исток), Џамби
  • Лампунг (југоисток), Бандар Лампунг
  • Острва Ријау (Ријау архипелаг), Танџунгпинанг
  • Ријау (центар), Пеканбару
  • Западна Суматра (средина западне обале), Паданг
  • Јужна Суматра (југоисток), Палембанг
  • Северна Суматра (северозапад), Медан
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.