Сарпсборг

Сарпсборг (норв. ) је значајан град у Норвешкој. Град је у оквиру покрајине Источне Норвешке и управно седиште, али не и највећи град округа Естфолд (то је суседни и нешто већи Фредерикстад).

Сарпсборг
норв.
Трговачка улица средишњег Фредерикстада
Грб
Административни подаци
Држава Норвешка
ПокрајинаИсточна Норвешка
ОкругЕстфолд
Основан1016.
Становништво
Становништво
  2011.43.804
  густина107,98 ст./km2
Агломерација53.073
Географске карактеристике
Координате59°17′02″ СГШ; 11°06′40″ ИГД
Временска зонаUTC+1, лети UTC+2
Ндм. висина20-80 м
Површина405,68 км2
Сарпсборг
Сарпсборг на мапи Норвешке
Веб-сајт
www.sarpsborg.com

Према подацима о броју становника из 2011. године у Сарпсборгу живи око 43 хиљаде становника, док у повезаном градском подручју Фредерикстада и Сарпсборга живи преко 100 хиљада становника.

Географија

Град Сарпсборг се налази у крајње југоисточном делу Норвешке. Од главног града Осла град је удаљен 90 km јужно од града.

Рељеф: Сарпсборг се налази близу јужне обале Скандинавског полуострва. Град се развио на области Доње Гломе. Подручје града је долинско до бреговито, а изнад града се издижу брда. Сходно томе, надморска висина града иде од 20 до 80 м надморске висине.

Клима: Клима у Сарпсборгу је умерено континентална са утицајем Атлантика и Голфске струје. Њу одликују благе зиме и хладнија лета.

Воде: Сарпсборг се развио као пристан у доњем делу тока најдуже норвешке реке Гломе, која е неких 15-ак километара јужно улива у Северног мора. Тако је Сарпсборг је највећи град у држави, који није положен уз море. Река дели град на два дела.

Историја

Први трагови насељавања на месту данашњег Сарпсборга јављају се у доба праисторије. Данашње насеље основано је у средњем веку, тачније 1016. године. Град се брзо развијао као трговиште.

Током Северног седмогодишњег рата Сарпсборг је био спаљен до темеља, па је норвешко-дански краљ Фредерик II Дански краљевском повељом основао нови град Фредерикстад 15 km јужно од спаљеног града. И поред тога, Сарпсборг је опстао као град и управно седиште овог дела Норвешке.

Током петогодишње окупације Норвешке (1940—45) од стране Трећег рајха Сарпсборг и његово становништво нису значајније страдали.

Становништво

Данас Сарпсборг има око 43 хиљада у градским границама. Повезано градско подручје Фредерикстада и Сарпсборга насељава преко 100 хиљада становника. Последњих година број становника у граду се повећава по годишњој стопи од 0,5%.

Привреда

Привреда Сарпсборга се традиционално заснива на индустрији. Последњих година значај трговине, пословања и услуга је све већи.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.