Сан Марино

Сан Марино (итал. ), званично Најузвишенија Република Сан Марино (итал. ), или често скраћено као Република Сан Марино (итал. ), држава је у јужној Европи, на источном ободу Апенина.[2] У потпуности је окружен територијом Италије.

Најузвишенија Република Сан Марино
Serenissima Repubblica di San Marino  (италијански)
Крилатица: 
(лат. )
Химна: 
(итал. )
Главни градСан Марино
Највећи градДогана
Службени језикиталијански
Владавина
Облик државеУнитарна парламентарна република
  Капетани регентиНикола Селва
Мајкл Муратори
Историја
Независност3. септембар 301.
Географија
Површина
  укупно61,2 km2(219)
  вода (%)0
Становништво
  2014.[1]32.646(219)
  густина533,43 ст./km2
Економија
ВалутаЕвро (€)
  стоти део валуте
Остале информације
Временска зона +1 (CET)
UTC +2 (CEST)
Интернет домен
Позивни број+378 ¹

¹ +0549 из Италије

Историја

Сан Марино је једна од најстаријих држава на свету. Основана је 301. године, али је била у саставу тадашњег Римског царства. Њен устав званично је написан 8. октобра 1600. Мајушну нацију прво је признала Наполеонова Француска 1797. а касније 1815. на конгресу у Бечу признале су је и остале европске државе. Иако суверена, она је потпуно зависна од Италије којом је окружена у целости од 19. века.

Ђузепе Гарибалди је ујединио Италију 1860. а своје склониште од непријатеља направио је у Сан Марину. Тамо је добио новчану помоћ и намирнице које су му биле потребне да доврши своју кампању. Гарибалди је гарантовао да ће Сан Марино увек бити независна суверена држава.

Положај

Сан Марино се граничи са два италијанска региона, на североистоку са Емилијом Ромањом и регионом Марке на југозападу. Удаљеност између најсеверније и најјужније границе Сан Марина износи 12 km. Има површину од 60,57 km².

Геологија и рељеф

Највиши врх је Монте Титано чија висина је 739 m.

Клима

Клима је медитеранског типа, али је блажа него у приморју због надморске висине. Лети температура варира од 20 °C до 30 °C, а зими од -2 °C до 10 °C. Просечне падавине износе 550 годишње.

Становништво

Становништво Сан Марина је по попису из 2002. године бројало 28.753 становника. Од тога су 83,1% особе рођене у Сан Марину, а 12% су Италијани. Више од 13.000 држављана Сан Марина живе у иностранству. Због мале површине густина насељености је велика и износи 475 становника по км². Католици чине 92,3% становништва, а 3% се изјашњава као атеисти.

Административна подела

Сан Марино је подељен у девет кастела (општина):

 • Сан Марино,
 • Серавале,
 • Борго Мађоре,
 • Домањано,
 • Фијорентино,
 • Аквавива,
 • Фаетано,
 • Ћезанова и
 • Монтеђардино.

Привреда

Сан Марино нема природних ресурса, тако да се његова територија користи за пољопривреду. Узгајају се житарице, вино, маслине и воће. Од животиња узгајају се говеда и свиње. Све до шездесетих година прошлог века становници Сан Марина су живели од пољопривреде. Од тада почињу да се развијају и друге делатности као што су занаство, трговина и пре свега туризам. Сан Марино извози вино, лан, занатске производе и маркице. Продаја маркица представља 10% бруто домаћег производа. Други велики извор профита је туризам, који директно или индиректно чини 60% државне зараде. Становници Сан Марина не плаћају никакав или врло мали порез. Просечна годишња зарада износи 10.300 долара. У сектору услуга ради 52% активног становништва, 41% у секундарном сектору и 7% у пољопривреди. Од јануара 2002. званични новац Сан Марина је евро, а пре тога то је била италијанска лира.

Спорт

Сан Марино је познат по трци Формуле 1. Трка се не вози на територији Сан Марина већ 100 северозападно одатле у Имоли. До тога је дошло 1980. када је Велика награда Италије из Монце пребачена у Имолу. Услед протеста одлука је следеће године поништена, а како Италија није могла да има две трке, трка у Имоли се од 1981. вози као Велика награда Сан Марина.

Иако Сан Марино има малу популацију има сопствени фудбалски шампионат и фудбалски савез основан 1931. Првенство се састоји из петнаест екипа које су у почетку подељене у две групе од по седам и осам екипа, а затим по три првопласиране иду даље и боре се за првака по куп формату.


Референце

 1. Национална агенција за статистику
 2. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.