Рис

Рис
Канадски рис ()
Научна класификација
Царство:
Тип:
Класа:
Ред:
Подред:
Породица:
Потпородица:
Род:

, 1792.
Врсте

канадски рис ()
обични рис ()
иберијски рис ()
риђи рис ()

Распрострањеност рисова

Рис (лат. ) је род животиња из породице мачака.

Физичке особине

Одрасли рисови су тешки од 15 до 30 килограма. Обични рис је знатно већи од осталих врста рисова, а пиринејски (иберијски) је знатно мањи од осталих.

Рисови су мачке средње величине, дугих ногу и великих ушију са чуперцима на врховима и кратким репом. Све врсте рисова имају мање или више изражену „браду“, тј. длаке испод браде које подсјећају на браду или машну. Боја тијела је од свијетло-смеђе до сиве, а повремено имају тамно-смеђе пјеге, нарочито на ногама.

Понашање

У већини аспеката, понашање риса подсјећа на понашање леопарда. Углавном живе самачким животом, иако понекад неколико рисова живи заједно. Врло су дивљи и обично их је тешко видјети у природи. Понекад нападају и човјека, али врло ријетко, скоро искључиво у случајевима када сматрају да су нападнути.

Сезона парења је у касну зиму, и женке обично доносе на свијет од 2 до 4 младунца годишње. Мајка одгаја младе у периоду од око једне године, а послије тога су самостални.

Хране се широком лепезом мањих животиња, попут птица, малих сисара и риба, али и већим сисарима попут оваца, коза, дивокоза, срна па чак и ирваса.

Систематика

Овај род чине четири врсте:

У старијој литератури су се често све врсте рисова обухватале једном врстом, која се називала „сјеверни рис“.

Пустињски рис или каракал се понекад такође сврстава у рисове, иако заправо припада сасвим другом роду.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.