Република Конго

'Република Конго (франц. ), позната и као Конго Бразавил како би се разликовала од ДР Конга који се назива, Конго Киншаса, Конго република[2], Западни Конго, РОК или једноставно Конго, држава је у средишњој Африци.[3] На западу излази на Атлантски океан, а граничи са Габоном на северозападу, Камеруном и Средњоафричком Републиком на северу, Демократском Републиком Конго на истоку и југу, те анголском енклавом Кабиндом на југу.

Република Конго
République du Congo  (француски)
Крилатица: 
(франц. )
Химна: 
(франц. )
Главни градБразавил
Службени језикфранцуски
Владавина
ПредседникДени Сасу Нгесо
Председник ВладеКлемент Муамба
Историја
НезависностОд Француске
15. августа 1960.
Географија
Површина
  укупно342.000 km2(62)
  вода (%)3,3
Становништво
  2013.[1]4.448.000(125)
  густина13,01 ст./km2
Економија
ВалутаЦФА франак
  код валуте
Остале информације
Временска зона +1
Интернет домен
Позивни број+242

У региону су доминантна племена која говоре Банту језик током више од 3.000 од година. Они су изградили трговачке путеве у сливе реке Конго. Конго је раније био део колоније Француска екваторијална Африка.[4] Република Конго је успостављена 28. новембра 1958, а независност од Француске је стекла 1960. године. Суверена држава је имала вишепартијске изборе од 1992, мада је демократски изабрана влада свргнута с власти током цивилног рата Републике Конго из 1997. године, и председник Дени Сасу Нгесо, који је први дошао на власт 1979. године, владао је током 33 од задњих 38 година.

Република Конго је постала четврти по величини произвођач нафте у Гвинејском заливу, обезбеђујући земљу са степеном просперитета упркос политичкој и економској нестабилности у неким областима и неједнакој расподели прихода од нафте у целој земљи. Привреда Конга је у великој мери зависна од нафтног сектора, и економски раст је знатно успорен након пада нафтних цена у 2015 години.

Географија

Република Конго, бивша Француска Екваторијална Африка, налази се у западној Централној Африци. То је држава са површином преко 342.000 km², а становништво броји 2,6 милиона. Највећи део земље се састоји од шума са тропским кишама и саванама.

Положај

Државе са којима се Република Конго граничи су: Ангола, Камерун, Централноафричка Република, Демократска Република Конго и Габон. Површина државе износи око 342.000

Воде

Највеће реке Републике Конго чине њену источну границу. То су реке Убанги и Конго. Река Куилу је најзначајнија река за дренажу обалског дела Републике Конго. Протиче кроз регион Ниари и у том делу свог тока носи име Ниари. Улива се у Атланктик недалеко од Поант Ноара. Од извора до ушћа дуга је преко 650 .

Историја

У претколонијалном раздобљу у данашњем Конгу и околним подручјима постојало је неколико већих држава различитих Банту народа, међу којима су се истицале Лоанго и Конго. Од 15. до 17. века Португалци су доминирали у овом региону. Од 1889. године смењују их Французи. Ова територија постаје Француска Екваторијална Африка 1910. године.

Године 1960, у великом валу деколонизације независност је добио и Француски Конго.

Након независности у Конгу су, као и у многим другим младим афричким државама, почели војни удари. Земља се приближила Совјетском Савезу, али није раскинула своје везе са западним земљама, посебно са бившом матицом Француском. После краја Хладног рата и првих вишестраначких избора напета политичка ситуација прерасла је у оружане сукобе који су имали и етничко-територијалне елементе. Ратна деловања углавном су завршена до 2000. и у земљи од тада влада мир.

Почетком века, варош Етумби, која се налази на северозападу земље, је била поприште избијања неколико епидемија еболе.

Становништво

Два најважнија града у Конгу су, Бразавил, главни и највећи град, и Поант Ноар, лука на Атлантском океану.

Главна етничка група је Баконго, а остале су: Батеке, Мбоцхи и Санга. Све говоре Банту. Око половине становништва следи традиционалну религију. Католика има око 30%. Службени језик је француски.

Привреда

Република Конго једна је од афричких држава најбогатијих нафтом. Извози се и дрво. БДП за 2004. процијењен је на 800 УСД по становнику, мјерено по ППП-у.

Референце

  1. The Department of Economic and Social Affairs of the United Nations. стр. 51–55. Приступљено 11 August 2013.
  2. SEWELL CHAN, MADELEINE KRUHLY & HANNAH OLIVENNES (12. 5. 2016). „Congo Republic”. Архивирано из оригинала на датум 7. 1. 2014. Приступљено 6. 1. 2014.
  3. United Nations Statistics Division - Standard Country and Area Codes Classifications
  4. „Congo, Republic of the”. CIA – The World Factbook. Архивирано из оригинала на датум 7. 5. 2016. Приступљено 30. 5. 2007.

Литература

  • Maria Petringa, Brazza, A Life for Africa. 2006.  978-1-4259-1198-0.

Спољашње везе

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.