Репа

Репа () је двогодишња (понекад једногодишња) зељаста биљка из фамилије купуса (). Настала је у планинским пределима око Медитерана (оромедитеран), одакле се брзо проширила у ареал свог природног распрострањења — читаву Европу. Услед гајења репа проширена на све континенте (најраније у Азију). Репа се гаји као индустријска и прехрамбена биљка — за добијање уља, за исхрану домаћих животиња и људи.

репа
Научна класификација
Царство:
Дивизија:
Класа:
Ред:
Породица:
Род:
Биномијално име

1753.
Синоними

Опис биљке

Репа има стабло висине до 2 , најчешће гранато. Корен јој је репасто задебљао или танко вретенаст[1]. Доњи листови су са лисним дршкама и перасто дељени, док су средњи листови стабла седећи и недељени. Цветови су жуте боје, у збијеној гроздастој цвасти.

Порекло

Постоје докази који указују на припитомљавање репе пре 15 в.п.н.е. , у Индији (Индија). Репа је била позната биљка како Грцима(Стара Грчка, а после и хеленистичке краљевине), тако и Римљанима (Римска република), што додатно подржава хипотезу да је репа припитомљена пре настанка римско-грчке цивилизације. Сафо старогрчки песник из седмог в.п.н.е. , је називао једну од својих љубавница Gongýla ,,репа". Зохарије и Хопф прибележавају, "скоро и да не постоје археолошки подаци" . Дивље форме рена и његових рођака сенф и ротквица се могу наћи свуда по западној Азији и Европи, што наговештава да се припитомљавање догодило у том пределу. Али Зохарије и Хопф ѕакључују, "Наговештаји о пореклу ових биљака се нужно ослањају на лингвистичка проматрања".

Гајене сорте

Постоји седам описаних варијетета репе који су настали доместификацијом[2]:

  • var.
  • var. кинески купус
  • var.
  • var.
  • var.
  • var. кинески купус, напа
  • var. — репа, репица, рапини

Референце

  1. Николић В. 1972. Род . У: Флора СР Србије (уредник Јосифовић М).
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.