Птолемеј VI Филометор

Птолемеј VI Филометор (грч. , око 186—145. године п. н. е.) био је краљ хеленистичког Египта из династије Птолемејида. Владао је од 180. до 145. године п. н. е.

Птолемеј VI Филометор
Птолемеј VI Филометор приказан као хеленистички краљ
Датум рођења184. п. н. е.
Датум смрти145. п. н. е.
Место смртиСирија
ДинастијаПтолемејиди
ОтацПтолемеј V
Краљ Египта
ПретходникПтолемеј V
НаследникПтолемеј VII

Престо је наследио као дечак 180. године п. н. е. тако да је у почетку владао заједно са својом мајком Клеопатром I. После мајчине смрти 176. године наредне, 175. године пре н. е, у складу са староегипатским обичајима, оженио се сестром Клеопатром II.

Селеукидски краљ Антиох IV Епифан је 170. године п. н. е. напао Египат чиме је започет Шести сиријски рат. Антиох IV се 168. чак крунисао за краља Египта, али се Птолемеј обратио за заштиту Римљанима. По наређењу римског сената Антиох је морао да се повуче из Египта.

Између 169. и 164. Египтом је управљао владарски колегијум који су чинили Птолемеј Филометор, његова сестра Клеопатра II и брат Птолемеј VIII Фискон. Птолемеј Фискон је 164. збацио и протерао свог брата. Птолемеј VI је потражио уточиште у Риму где га је примио Катон Старији. Већ 163. Птолемеј Филометор је враћен на престо уз подршку становника Александрије. Остатак владавине провео је у сталном гушењу побуна и завера.

Током 152. Птолемеј Филометор је произвео једног од својих синова, Птолемеја Еупатора, у савладара. Међутим, Птолемеј Еупатор је преминуо исте те године.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.