Појас Газе

Појас Газе (арап. ‎ []) је уски приобални појас на источном Медитерану у области Блиског истока. Ово је мањи и територијално издвојени део делимично признате палестинске државе, јер њен већи део чини Западна обала, а не постоји копнени ни водени пут који повезује ова два дела Палестине. Део је територије коју је Израел окупирао 1967. године, током шестодневног рата, а политички статус регије је предмет преговора, неспоразума и сукоба. Тренутну власт над овим подручјем у потпуности врши држава Палестина. У претходном периоду, управу је вршила Палестинска аутономна власт (1994—2007) и Хамасова влада у Појасу Газе (2007—2014 и 2016-), која је била супротстављена палестинској влади на Западној Обали. У области живи око 1,4 милиона људи, а површина је око 360 . Главни град је Газа, по којем и цела област носи име. Остали већи градови су Рафа и Кан Јунис. Већину становништва чине палестинске избеглице протеране за време ратова са Израелом.

Појас Газе
(Палестина)

Застава
Главни градГаза
Службени језикарапски
Владавина
  ПредседникАзиз Дуваик
  ПремијерИсмаил Ханија
Историја
Географија
Површина
  укупно360 km2(-)
Становништво
  процена 20141.816.379(-)
  густина5.045,5 ст./km2
Економија
ВалутаЕгипатска фунта, Нови израелски шекел
Остале информације
Временска зона 

Историја

Од 1948. године и Арапско-израелског рата престаје управа Уједињеног Краљевства над Палестином, а Газа је припала арапској држави Египат. Египатска војска тада улази у Газу и влада до Шестодневног рата 1967. године, када Израел окупира ову територију. Овакво стање је трајало до 1994. године када се у Ослу постиже договор, а израелска војска се повлачи и дозвољава стварање палестинске аутономне власти. Потпуно повлачење израелске војске, укључујући и расељавање и напуштање јеврејских насеља се дешава 2005. године. Иако је ова територија независна од Израела, ипак није потпуно суверена. Израел још увек контролише ваздушни простор и обалу. Под контролом Израела је био и узан појас границе између Газе и Египта, а Израел је контролисао усељавање и исељавање из ове области као и проток роба (овај режим граничне блокаде према Египту је касније промењен).

Од 2006. године је палестинска управа у Гази у рукама радикалног политичког покрета Хамас који је веома ратоборно расположен према Израелу. Ово је током 2007. године изазвало грађански рат између Палестинаца који су подржавали Фатах и Хамас. Хамас је потпуно преузео контролу над Газом, након чега је уследило затварање граница од стране Израела, док је Хамас своју власт учвршћивао дискриминишући Фатах, али и друге верске мањине. Тада почиње ракетирање израелских градова са територије Газе које се током 2008. године заоштрава током неколико сукоба од којих је најобимнији онај који је почео 27. децембра и у коме је услед израелске акције погинуло на стотине Палестинаца.

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.