Поток

Поток је краћи водоток, чије корито током године обилује мањом или већом количином воде, у зависности од падавина. За разлику од речице и реке, поток нема извор. Вода се сакупља са оближњих брда и слива у зараван, где се налази поток, са јасно израженим коритом.

Пре Другог светског рата у српским селима сељаци су у оквиру радних акција, које су биле у народу познате као кулук, прокопавали поток, кроз насеље, ако се налазило у долини, окруженој брдима. Такви потоци називају се бујичним потоцима. Њихова намена је да у време летњих јаких пљускова прихвате насталу водену бујицу и спроведу је у реку. Један такав поток налази се у селу Буровац, у Општини Петровац у Браничевском округу. Прокопан је 1936. године.

За прелазак запреге преко потока користе се мали дрвени мостови, познати у нашем народу као дрвене ћуприје. Обично је ширина ћуприје таква да се не могу мимоићи две сточне запреге.

У селима се за пешачки прелаз преко потока или речице најчешће користи брвно.

Галерија

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.