Понедељак

Понедељак је први дан седмице, који се налази између недеље и уторка. У српском језику је добио назив по једноставној чињеници да наступа по недељи, односно после недеље.[1]

Понедељак је, у ствари, први дан седмице у већем делу Европе, Аустралији, деловима Африке и Јужној Америци. У Азији, многи језици се односе на понедељак као на „дан почетка“. На пример, понедељак је на кинеском, што значи први дан у седмици.[2]

У осталим деловима света, понедељак је други дан. Ово је традиционални поглед у Канади и Сједињеним Државама. Име овог дана у арапском, јерменском, грузинском, грчком, хебрејском и португалском језику има значење „други дан“.

Модерна култура обично гледа на понедељак као на почетак радне недеље, зато што је типично понедељак дан када се одрасли враћају на посао, а деца у школе после викенда. Овде, међутим, постоје изузеци; у земљама Средњег истока, почетак радне недеље је обично субота (четвртак и петак се онда празнују као викенд). У Израелу, недеља је први дан радне недеље. Петак је половично радни дан, а петак увече и субота представљају Сабат.

Види још

  • Црни понедељак
  • Плави понедељак
  • Ускршњи понедељак
  • Први понедељак


Референце

  1. „Četvrtak ili četvrtak”. kakosepise.com. Приступљено 15. 12. 2015.
  2. „China Radio International”. cri.cn. 7. 4. 2015. Приступљено 15. 12. 2015.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.