Пертинакс

Публије Хелвије Пертинакс (рођен 1. августа 126. године, убијен 28. марта, 193. године) проглашен је за римског цара одмах после убисвта Комода, 31. децембра 192. године.

Пертинакс
Пертинаксова биста
Пуно имеПублије Хелвије Пертинакс
Датум рођења1. август 126.
Место рођењаАлба
Римско царство
Датум смрти28. март 193. (66 год.)
Место смртиРим
Римско царство
ГробРим
ДинастијаГодина пет царева
ОтацПублије Хелвије Сукцес
СупружникФлавија Тицијана
Римски цар
Период31. децембар 19228. март 193.
ПретходникКомод
НаследникДидије Јулијан

О Пертинаксовој каријери пре него што је постао цар, говори његова биографија у спису Historia Augusta, као и низ натписа на камену. Рођен је у италијанском граду Алби. Био је син ослобођеника Хелвија Сукцеса. Пертинакс је у почетку подучавао граматику, али је убрзо започео војну каријеру. Био је војни трибун у Шестој Победничкој Легији у Британији, а касније је био на дунавском лимесу и као прокуратор у Дакији. Први пут је постао суфектни конзул 175. године, а затим је десетак година био управник провинција Горње и Доње Мезије, Дакије, Сирије и Британије.

Од почетка претпоследње деценије другог века, Пертинакс је учествовао у раду Сената, али му је преторијански префект Переније забранио да учествује у јавном животу. После три године, послат је у Британију да спречи побуну војске. Дошло је до сукоба и на крају је Пертинакс оштро казнио побуњенике. 187. године напустио је Британију, са репутацијом строгог заповедника.

Био је проконзул у провинцији Африци 188. и 189. године. Други конзулат је служио заједно са царем. Касније је постао преторијански префект када је Комод био убијен у свом домаћинству.

Петринаксова кратка владавина (мање од три месеца) није била стабилна. Од почетка је имао невоља са преторијанском гардом. Да би испунио њихова очекивања у плаћању, Пертинакс је морао да распрода Комодову имовину. Пертинакс је успео да преживи једну заверу, али су га преторијанци убрзо убили, 28. марта 193. године. Сенатор Дидије Јулијан проглашен је за цара, што је изазвало кратак грађански рат.

Када је Септимије Север победио у том грађанском рату, он је одмах признао Пертинакса као легитимног цара, наредио да се убију војници који су сковали заверу против цара.

Спољашње везе

Претходник:
Комод
Римски цар
Наследник:
Дидије Јулијан
This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.