Пергамент

Пергамент је један од најстаријих материјала за писање који се користи и данас.

Историја пергамента

Око 200. година п. н. е. један од фараона из династије Птолемеја забранио је извоз папируса из Египта, како би спречио развој "библиотека" у другим земљама.

Оваква ситуација приморала је кориснике папируса да нађу алтернативни материјал погодан за писање односно преношење порука и похрањивање знања. У граду Пергаму, (у данашњој Турској), произведен је материјал погодан за писање и добио је назив пергамент. Био је трајнији и постојанији на влагу од папируса. Све до данас, сматра се једним од најбољих материјала за писање пером и тинтом.

Израда

Пергамент се израђивао прерадом танких кожа најчешће младих животиња: коза, оваца, телади, магараца па и змија. Процес израде био је врло једноставан. С огуљених животињских кожа одстранила се длака, затим се кожа третирала са вапном. Депилирана кожа напињала се на дрвене оквире и постепено се сушила. Следећа фаза било је брушење помоћу вулканског песка и глачање уз помоћ кости или глатким каменом. Што је пергамент био тањи то је био цењенији. Последња фаза била је натапање испеглане коже у уљу, и сушење уља са циљем да се постигне одговарајућа еластичност.

Пергамент данас

Пергамент је и данас у употреби за различите свечане прилике, кад је потребно израдити повеље, признања и слично.

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.