Острвске територије САД

Острвска територија САД (енгл. ) је територија САД која не припада ни једној од 50 држава САД, нити је део Колумбијског дистрикта.

Острвска територија је генерички термин који користи Стејт департмент за било који комонвелт, или слободно приједињену државу, посесију или територију под контролом владе САД. У другом смислу, острвска подручја САД су острвске територије које могу бити депенденције, протекторати или зависне територије, за које није неопходно да буду под директном јурисдикцијом САД, али овај термин искључује области које су јесно дефинисане као делови којима влада друга држава.

Становници острвских територија се сматрају грађанима САД, иако не плаћају федерални порез, не учествују у председничким изборима САД, немају представнике у Конгресу. Ипак, могу да се слободно крећу по целој територији САД без имиграционих рестрикција, а роба која се производи на острвским територијама САД, носи етикету Произведено у САД (енгл. ).

Географија

Острва која се сматрају острвским територијама САД:

Види још

  • Комонвелт (острвске територије САД)

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.