Острво Мен

Острво Мен (енгл. или само , ман. или само ) се налази у Ирском мору, између Велике Британије и Ирске. Има површину од 572 км².

Острво Мен

Химна: 
Главни градДаглас
Службени језикенглески и маншки
Владавина
МонархЕлизабета II
Председник ВладеТони Браун
Историја
Независносткрунски посед
-под Британском круном од 1735.
Географија
Површина
  укупно572 km2(191)
  вода (%)0
Становништво
  2011.[1]84.497(203)
  густина147,72 ст./km2(75)
Економија
Валутаманшка фунта ()
Остале информације
Временска зона , лети UTC+1
Интернет домен
Позивни број+44-1624

На острву је 2006. живело 80.058 становника. Главни град је Даглас.

Острво Мен има статус самоуправног крунског поседа и није део Уједињеног Краљевства. Суверен Острва Мен је „господар Мена“, што је тренутно краљица Елизабета II. Њу на острву заступа гувернер. Влада Уједињеног Краљевства је одговорна за спољну политику и одбрану, и обично се не меша у остале надлежности локалне аутономије. Дводомни парламент острва се зове Тинвалд (). Становници Острва Мен имају британско држављанство. Острво није део Европске уније, иако се примењује правило о слободном протоку робе. Мен је у царинској унији са Уједињеним Краљевством.

Острво Мен је познато по ниским порезима, тако да многе компаније ту региструју своја седишта.

Историја

Острво Мен је насељено од 6500 година п. н. е. Гелска (келтска) култура је утицала на ово острво од 5. века, и утицала на развој маншког језика. Нормани су се овде населили у 9. веку. Острво Мен је постало део краљевине Шкотске 1266, па коначно део краљевине Енглеске 1399. Од 1764. острво је британски крунски посед, али никада није било део Уједињеног Краљевства, односно задржало је аутономни законодавни статус.

Референце

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.