Острва Питкерн

Острва Питкерн (ен.: , питкернски: ), званично Острва Питкерн, Хендерсон, Дуци и Оино, су група од четири острва, од којих је само острво Питкерн насељено. Острва се налазе у јужном Тихом океану, део су Полинезије, и последња су Британска колонија на Пацифику. Назив су добила по Роберту Питкерну, морнару који је први угледао острво Питкерн, 1767. године.

Острва Питкерн
Застава
Грб
Химна: Химна Питкерна позната као Приђите благословени ()
Главни градАдамстаун
Службени језикенглески, питкернски
Владавина
Облик државеБританске прекоморске територије
  ГувернерВикторија Тредел
  Председник савета острваЏеј Ворен
Историја
Географија
Површина
  укупно47 km2(231)
Становништво
  2013.[1]56(243)
  густина1 ст./km2
Економија
ВалутаНовозеландски долар ()
Остале информације
Временска зона -8
Интернет домен
Позивни број+64

Историја

Питкерн је најпознатији као уточиште за побуњенике са брода Баунти, и неке Тахићане који су били са њима. Они су се населили на острво 1790. и спалили брод, који се још назире под водом.

Острва Питкерн су британска колонија од 1838.

Становништво

Године 1856, због пренасељености на острву, све становништво од 193 човека се преселило на острво Норфок, али су се неки од њих вратили назад. Рекордан број становника забележен је 1937. (233). Од тада се број становника смањује због исељавања.

Данас, са девет породица и мање од педесет становника, Питкерн је територија са најмање становника у свету.

Званично острвом управља Британски Високи комесар на Новом Зеланду. У пракси острвом управља председник локалног Савета острва.

Због мале популације, традиционално постоје гласине о сексуалној експлоатацији девојчица на острву. Шест мушкараца је осуђено због овог кривичног дела 2004.

Географија

Географски, острва Питкерн су продужетак архипелага Туамоту. Највеће острво је Хендерсон (уздигнуто корално острво) и Питкерн (вулканско острво).

Плодно земљиште је погодно за гајење цитруса, банана, шећерне трске и других култура. Острвљани се баве још риболовом, скупљањем меда, и продајом поштанских марака.

Острво нема аеродром нити луку. До ретких бродова, који долазе до близу острва, стиже се чамцима.

Референце

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.