Острва Коралног мора

Територија острва Коралног мора (енгл. ) је корални архипелаг у Коралном мору недалеко од обала савезне државе Квинсленд. Административно припадају Аустралији као „спољна територија“. На острвима нема сталног становништва.

Острва Коралног мора
Мапа острва
Географија
ЛокацијаКорално море
Координате19°05′27″ ЈГШ; 150°54′06″ ИГД
Површина780.000 km2
Висина6 m
Највиши врхКато
Администрација
АУС
Демографија
Становништво0
Густина ст.0 стан./km2

Географија

Архипелаг захвата површину од 780.000 km², од чега само 3 км² отпада на копно. Острва су смештена на Великом коралном гребену и прекривена су песком. Највиша тачка је шест метара надморске висине на острву Като. Архипелаг сачињава укупно 51 острво од којих су највећа и најзначајнија — Вилис, Като, Чилкот, Дајмонд и Берд. Клима је тропска, са температуром од 25-27 °C током целе године, а количина падавина је већа од 1.500 милиметара. Острва су прекривена жбунастом вегетацијом и палмама. Гребени Лихоу и Коринга Херлад су од 1982. године заштићени као природни резервати. Острва су станиште за велики број морских птица.

Историја

На острву Вилис и неколико других постоје аутоматске метеоролошке станице, од којих је прва постављена 1921. године. Аустралија је 1969. године прикључила ова острва као своју спољну територију. Године 1979. ненасељена острва Елизабет и Мидлтон, која се налазе у Тасмановом мору укључена су у Територију острва Коралног мора. Светионици се налазе на острвима Дајмонд, Буганвил и Лихо.

Види још

Референце

    Литература

    • Вујадиновић, С. (2009): Регионална географија Аустралије, Географски факултет, Београд

    Спољашње везе

    This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.