Острва Ашмор и Картије

Територија острва Ашмор и Картије (енгл. ) је корални архипелаг око 350 km северозападно од обала Западне Аустралије. Административно припадају Аустралији, као „спољна територија“. Ненасељена су и прилично недоступна.

Острва Ашмор и Картије
Сателитски снимак НАСЕ, Острва Ашмор и Картије
Географија
ЛокацијаТиморско море
Координате12°15′30″ ЈГШ; 123°02′30″ ИГД
Површина368 km2
Висина3 m
Администрација
АУС
Демографија
Становништво0  (1. јануар 2011)
Густина ст.0 стан./km2

Географија

Архипелаг захвата површину од око 5 km² или укупно са гребенима и лагунама — 200 km². Налази се на 12°25‘ јгш и 123°20‘ игд у Индијском океану. Клима је тропска, са дугим топлим летима. Укупна дужина обале је 74 km. Архипелаг се састоји од Гребена Ашмор („Западно“, „Средишње“ и „Источно острвце“) и Гребена Картије, удаљеног 60 км. Између коралних спрудова су бројне лагуне. Тло је песковито и обрасло жбунастом вегетацијом и палмама. Фауну сачињавају колоније морских птица, бројне корњаче, дугонзи, пужеви и др. Од 1983. године овај архипелаг је проглашен природни резерватприродним резерватом Гребен Ашмор.

Историја

Острва Ашмор су британски посед од 1878. године, а Картије од 1909. године. Уједињено Краљевство је власт пренела на Аустралију 1931, да би она под окриље Савезне владе дошла током 1978. године. На Западном острцету се налази аутоматска метеоролошка станица. На архипелагу нема никаквих привредних активности, а затворена су за туристичке посете.

Види још

Литература

  • Вујадиновић, С. (2009): Регионална географија Аустралије, Географски факултет, Београд

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.