Осамнаеста египатска династија

Осамнаеста династија, деветнаеста династија и двадеста династија се често називају, једним именом, Ново краљевство.

Осамнаеста династија је можда најпознатија од свих староегипатских династија. У њу спада Тутанкамон, чија је скоро нетакнута гробница једно од највећих археолошких открића двадесетог века, Ехнатон, познат по увођењу једне од првих монотеистичких религија, и још много моћних фараона.

Оснивач осамнаесте династије је био Ахмосе I, брат Камоса, последњег владара седамаесте династије. Почетком осамнаесте династије, завршава се други прелазни период, а почиње Ново краљевство.

У осамнаесту династију спада и краљица Хатшепсут, која је владала за време званичне владе свог пасторка, као и први званични односи старог Египта са иностранством (за време Аменхотепа III).

У последњим годинама династије непозната удовица краља Нибуререје (највероватније је то Акхенатон или Тутанкамон) писала је краљу Хетита, Супиулиумасу I, тражећи од њега да јој пошаље неког од својих синова за мужа, који би тако постао нови владар Египта. Супилулиумас I је послао гласника да испита ствари, а тек након тога послао и свог сина, који је, међутим стигао жив само до границе (највероватније је убијен).

Деветнаеста династија Рамзеса I је започела 1292. п. н. е.

Хронологија осамнаесте династије

Види још

Спољашње везе

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.