Организација за европску безбедност и сарадњу

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС) (енгл. ) највећа је светска међувладина организација која се бави питањима безбедности. У њен домен спадају питања као што су контрола наоружања, људска права, слобода штампе и слободни избори.[1] Организација за европску безбедност и сарадњу Већина од 3500 чланова особља ОЕБС-а је ангажована на задацима на терену, док око 10% је ангажовано у седишту организације у Бечу.

Организација за европску безбедност и сарадњу (ОЕБС)
Лого ОЕБС-а
Чланице и партнери ОЕБС-а
СкраћеницаOSCE
Датум оснивањаХелсинки
1975. год. (1975)
СедиштеБеч,
 Аустрија
Чланови
  57 држава чланица
  11 држава партнера
Службени језициенглески,
француски,
немачки,
италијански,
руски,
шпански
ПредседникЕнцо Моаверо-Миланези,
 Италија
Генерални секретарТомас Гремингер
 Швајцарска
Високи комесар за националне мањинеЛамберто Заниер
 Италија

ОЕБС је организација по Повељи Уједињених нација и циљ су јој рани наговештај и спречавање сукоба, руковођење кризним случајевима и послератовска обнова. Њених 57 чланица је из Европе, Кавказа, централне Азије и Северне Америке и покрива највећи део северне хемисфере.[1] ОЕБС је основан током Хладног рата као форума истока и запада.

Мисија ОЕБС је била задужена за спровођење избора за председника републике и републички парламент на простору Аутономне покрајне Косово и Метохија 6. маја 2012. год.

Референце

Спољашње везе

Медији везани за чланак Организација за европску безбедност и сарадњу на Викимедијиној остави

This article is issued from Wikipedia. The text is licensed under Creative Commons - Attribution - Sharealike. Additional terms may apply for the media files.